Olika sätt att börja släktforskning

Släktforskning är verkligen en trevlig hobby att ha. Med mer kunskap om sin släkts historia får man också kontakt med den tid de levde i, och det där som kändes som torrt under skoltiden blir plötsligt levande och nära!

Kontakt med andra släktforskare

Om man är nybörjare inom släktforskning finns det mycket att lära sig av dem som hållit på ett tag. Många är också trevliga och vill dela med sig av det de lärt sig på vägen.

Ett av de vanligaste tipsen är att hitta ett sätt att organisera det material man får in. Det är inte alltid så lätt. Till en början är det en begränsad mängd, men det blir lätt hundratals lappar som ligger överallt i ens hem. Tro mig, jag har varit där.

Starta en blogg

Ett bra alternativ är att starta en blogg. Nuförtiden är det inte särskilt svårt, och vill man ha tips om hur man ska göra finns det massor av sidor på nätet som kan hjälpa en. En som på ett enkelt sätt går igenom hur man startar en blogg är hur.se. I sju steg går de igenom vad du behöver tänka på.

Behöver du teknisk vägledning längre fram finns det andra sidor som kan hjälpa dig med det.

Fördelar med en blogg

Fördelarna med att ha en blogg är flera. Dels kan man dela sitt material med andra släktforskare och intresserade, vilket brukar uppskattas. Dels är det ett roligt sätt att faktiskt komma loss och skriva ner de tankar man har på vägen. Även om man skapar ett word-dokument i datorn där man tänker att man ska göra det, så är det risk att det förblir relativt tomt. Att ha läsare kan göra att man kommer igång, och faktiskt fortsätter.

En sista fördel är att det går att sätta etiketter på alla inlägg. Etiketterna blir sen till länkar, så om man till exempel har en förfader som heter Nils kan alla inlägg där han nämns få etiketten Nils. De behöver inte skrivas i rad, vill du få fram allt om honom är det bara att klicka på hans namn senare, så plockar blogggen fram dem till dig.